Zdrava trudnoća. Vaša štitnjača i trudnoća. Ubrzana i usporena štitnjača i trudnoća

Margaret Comerford Freda Ed.D, RN, CHES, FAAN Suha koža? Umor? Ubrzan puls? Znojenje? Iako problemi sa štitnjačom nisu uobičajeni, važno je saznati simptome jer poremećaj štitnjače može jako utjecati na vas i vašu bebu. Evo što trebate znati.

Vaša štitnjača koja se nalazi s prednje strane vrata, vrlo je važna za reguliranje metabolizma, načina na koji tijelo iskorištava energiju. Usporena štitnjača i trudnoća. Ako štitnjača dobro ne radi, rezultat može biti bolest zvana hipotireoza koju uzrokuje usporena aktivnost štitnjače ili hipertireoza koju uzrokuje ubrzana štitnjača.

Srećom samo mali broj trudnica pati od nekog oblika poremećaj štitnjače: oko 6 od 1 000 trudnica razvije hipertireozu i 2 od 1 000 imaju hipotireozu. Najvjerojatnije je da ćete imati zdravu trudnoću. Pa ipak, trudnice bi trebale poznavati simptome jer problemi sa štitnjačom mogu značajno utjecati na trudnoću. Evo što morate znati o štitnjači i trudnoći.

Hipotireoza

Hipotireoza je nedavno privukla pažnju tiska. Studija iz 1999. u SAD-u otkrila je da je kod žena koje imaju usporen rad štitnjače tijekom trudnoće postojala četiri puta veća vjerojatnost da će im dijete imati manji IQ u usporedbi sa zdravom trudnoćom. Ovo otkriće je važno tako da liječnici mogu liječiti hipotireozu koja se otkrije ranije.

Vaš liječnik može utvrditi funkciju štitnjače pomoću jednostavne krvne pretrage. Obično vas neće slati na testiranje ako ne osjećate simptome neravnoteže hormona jer su štitnjača i trudnoća jako povezani. Kažite mu ako osjećate nešto od ovoga:

Umor Neočekivano dobivanje na težini Suha koža Netolerancija hladnoće Slabost mišića

Naravno, neki od tih simptoma su uobičajeni za trudnoću zbog čega se bolest štitnjače ne može uvijek prepoznati, ali nemate što izgubiti ako napravite testiranje. Ako je kombinacija usporene štitnjače i trudnoće rizična ako test pokaže nisku razinu hormona štitnjače, liječnik će vam propisati tablete za nadomjestak hormona. Liječnik će vas slati na krvne pretrage tijekom cijele trudnoće i nakon nje će utvrditi koliko dugo trebate uzimati nadomjestak kako bi trudnoća ako je moguće ostala zdrava.

Hipertireoza

Štitnjača i trudnoća mogu dovesti i do suprotnog rezultata. Previše aktivna štitna žljezda (hipertireoza) također može uzrokovati probleme u trudnoći: Trudnica s ovom bolesti ima veće šanse da rodi bebu manje tjelesne težine. Postoji i veći rizik od drugih problema kao što je preeklampsija. Preeklampsija ili toksemija je bolest u trudnoći koja izaziva visoki tlak, iznenadni dobitak kilaže i zadržavanje velike količine tekućine.

Simptomi hipertireoze su: Netolerencija vrućine Vruća koža Znojenje Drhtavica Gubitak težine Ubrzan puls

Vaš liječnik krvnom pretragom može dijagnosticirati hipertireozu i prepisati lijekove. Kao što smo vidjeli, i usporena i ubrzana štitnjača u trudnoći mogu uzrokovati probleme za majku i za bebu. Oba tipa bolesti štitnjače mogu nastati i nakon trudnoće. Stoga ako osjetite simptome nakon poroda, obratite se liječniku.

Pristanak na kolačiće