Zaposlena mama - mogu li raditi i u trudnoći - što bi bio dobar posao za trudnice

To pitanje postavlja svaka trudnica: koliko dugo mogu nastaviti raditi? Pročitajte odgovor na to pitanje uz načine da ostanete zdravi i da možete normalno obavljati svoj posao!

Mnoge žene razmišljaju o tome da prestanu raditi kada zatrudne, no ne bi se trebale brinuti. Većina žena prema svojoj želji nastavi raditi do datuma termina porođaja. Rad na poslu neće škoditi bebi. Posebno ako radite posao koji je prikladan za trudnicu. Žene koje su u visoko rizičnoj trudnoći, poput onih koje nose dvojke ili koje su imale prijevremeni porod, mogle bi htjeti uzeti porodiljni dopust ranije nego drugi kako bi se dovoljno odmorile. Postoje i druge mame koje nastavljaju raditi bez prestanka.

Strategije na radnom mjestu Čak i kada vaša trudnoća nije visokorizična, slijedite ove logične mjere kako biste ostali zdravi i odmorni tijekom radnog dana kada ste trudni: Napravite stanke i nekoliko puta dnevno podignite noge. Cirkulacija se usporava tijekom trudnoće. Podizanjem nogu potičete protok krvi i time smanjujete otok u zglobovima i stopalima. Pokušajte smanjiti stres na radnom mjestu. Ako imate stresan posao, sada je pravo vrijeme da savladate tehnike kontroliranja stresa, poput joge ili meditacije. Dovoljno se naspavajte tijekom noći. Neke žene uočile su da su umornije tijekom dana otkako su trudne. Kako biste se lakše nosili s pospanošću po danu, više spavajte noću. Ili ako je vaš posao prikladan za trudnice, možete pronaći udobno, privatno mjesto na radnom mjestu kako biste se odmorili i iskoristili priliku za kratko drijemanje.

Uzmite u obzir rizike na poslu

Neki poslovi mogu ugroziti vas i vašu bebu, a u tom slučaju trebali biste nešto poduzeti ili promijeniti svoje aktivnosti. Ako imate posao koji zahtijeva težak fizički napor, obratite se svojem liječniku ili ginekologu. Možda ste u tako dobrom stanju da ne morate ništa mijenjati. No, većina liječnika savjetovat će vam da izbjegavate aktivnosti koje zahtijevaju dobru ravnotežu. Trudnoća utječe na središte gravitacije i zbog toga možete lakše pasti.

Također, ako vaše radno mjesto uključuje podizanje teških tereta, nastojite izbjeći naprezati leđa, posebice tijekom trudnoće u drugom ili trećem tromjesečju kada se poveća vaš trbuh. Ako možete potpuno izbjeći podizanje teških tereta, to bi bilo najbolje.

Trebali biste također provjeriti s ginekologom ili liječnikom u slučaju da radite s jakim kemikalijama. Maska za lice i debele rukavice mogle bi vas zaštititi, no to ovisi o kemikaliji.

Pristanak na kolačiće